VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
kee marcello 484

10 frågor – Del 38: Kee Marcello (Kee Of Hearts)

2 Shares

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.


I del 38 är det Kee Marcello, nu aktuell med Kee Of Hearts och som alla vet ex-gitarrist i Europe, som har svarat på frågorna.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

De första singlarna (45-varvarna) jag köpte var nog Marc Bolan’s band T-Rex ”Get It On”, Alice Cooper’s ”School’s Out” och Sweet’s ”Hell Raiser”. Den första LP (33-varvare) som jag stolt köpte för eget surt förvärvade sommarjobbs-stålar var Deep Purple’s ”Who Do We Think We are”, på Burmans Musik i Umeå.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

Om jag tänker med hjärtat, vilket jag (tyvärr, kan jag tycka ibland) alltid gör, så är det ”Dreams” från Van Hagar’s album ”5150” från 1986. Men om jag för en gångs skull skulle tänka strikt kommersiellt så blir det Irving Berlin’s ”White Christmas” från 1940, inspelad av Bing Crosby 1942. Den låtjäveln har gjort generationer av Berlin’s efterkommande totalt ekonomiskt oberoende.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

Hur långt är ett rep?! 🙂 Några som definitivt kvalar in: Jimi Hendrix ”Are You Experienced”, Beatles ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, Miles Davis ”Kind Of Blue” och Deep Purple’s ”Machine Head”.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Svårt att välja en!
Stevie Wonder på Isstadion 1980, Monsters Of Rock (AC/DC, Van Halen & Mötley Crüe) på Råsunda 1984, RUSH på Wembley Arena (UK) 1988, Tom Petty (med Lenny Kravitz som support) på Oakland Coliseum (US) 1989 .. de var alla grymma på helt olika sätt.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

Det måste nog vara Millennium-nyårsafton. Vi (Europe) spelade utomhus, på en pråm, mitt i Stockholms Ström inför 250.000 människor. Det var dessutom -10 grader ute (!)

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Den Brittiska 70-talsgruppen PATTO. Gitarristen Ollie Halsall är utan tvekan den som inspirerat mitt gitarrspel mest och sångaren Mike Pattos sång har betytt mycket för mitt sätt att sjunga. Jag lyssnar fortfarande ofta på deras plattor.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

”Nat King Cole Sings For Two In Love” Vilken sångare, vilka arrangemang. Jag fick t.o.m hårdrocksjournalisten Anders Tengner att bli ett hardcore NKC fan!

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

Svårt att säga ett land, vi säger en kontinent istället: Sydostasien. (Med ett visst undantag för Japan, där de definitivt är otroligt hängivna, men mer ”kontrollerat” vilda).

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

Kanske när Amerikanerna, trummisen Mike Terrana (Rage, Gamma Ray, Axel Rudi Pell, etc) och basisten Marco Mendoza (Ted Nugent, Whitesnake, Dead Daises, etc), spelade i mitt band, och vi gjorde en av de sista konserterna under en EU-turné. Mitt under en konsert i Italien så började de plötsligt slåss!

Nävar flög, cymbaler och basar small i marken, och de lämnade scenen svärande åt varandra. Så där stod jag själv på scenen inför en fullsatt konsert med en publik som såg ut som frågetecken. Jag mumlade
någonting i micken om att de just hade bevittnat ”en installation”, och att allt var planerat. (Det var nog dock inte många som gick på den lögnen eftersom man tydligt kunde höra hur de skrek åt varandra bakom scenen). Jag gick då backstage där agenten Stefano Luciano, som är en riktigt stor kille, med stor möda försökte hålla dem isär. De skrek högljutt och anklagade varandra för att vara ”oprofessionella”(!)

När vi lyckats lugna ner dem något så påminde jag dem om att vi hade en fullpackad arena därute som väntade på oss, och undrade lite försynt om de trodde att någon i publiken just nu tyckte att de var ”professionella”?! Otroligt nog lyckades jag vända på det hela, och vi gick till slut ut och avslutade konserten med en surmulen rytmsektion, inför en arena fullt med fågelholkar.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Båda har sin charm, men jag skulle ljuga om jag inte sa stora festivalerscener. Jag gissar att det ligger en viss sanning i uttrycket ”the more, the merrier”. Du har dock helt utelämnat en fantastisk venue-kategori som jag har gjort några av mina bästa konserter på: TEATRAR!

Beacon Theatre i New York, Wilthern Theatre i LA och Warfield Theatre i San Francisco för att nämna några grymma i USA. Klassikern Hammersmith Odeon (numera Apollo) i London, men även Falconer Teatret i Köpenhamn eller varför inte Göta Lejon i Sthlm.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter