VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE

10 frågor – Del 6: Janne Stark (Overdrive, Grand Design mfl)

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.


I del sex är det Janne Stark som har svarat på frågorna. Janne är känd som gitarrist i band som Overdrive, Grand Design och Constancia mfl. Han är även författaren bakom böckerna The Encyclopedia of Swedish hard rock and heavy metal. Det som inte Janne vet om svensk hårdrock är inte värt att veta.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?
Enligt min högst anala anteckningsbok var den första skiva jag köpte för egna pengar (jag hade fått några innan dess), “The Sweet’s Biggest Hits” med Sweet. Inköpt i januari 1974 på Fotohörnan i Karlshamn för 29.50.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?
Många att välja ibland, men rent ekonomiskt hade ju “Yesterday” inte varit helt fel och dessutom är det ju en bra låt.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?
Det frågar du en med över 19 500 plattor i sin samling… Gode tid! Otroligt svår fråga, men en som jag alltid kommer tillbaka till och som jag aldrig tröttnar på är Montrose självbetitlade debutplatta.

Vilken är den bästa konsert du har sett?
En som jag alltid har ansett vara den bästa var Scorpions och Def Leppard på Olympen i Lund 1982 (sista turnén Scorpions lirade Uli-låtarna), men jag hade ju inte stora referensramar då, så jag skulle nog säga spontant säga Pride & Glory på Sweden Rock 1994.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?
Ett diskotek i de småländska skogarna, i Tingsryd, runt 1983 med Overdrive. Det var en minimal scen som hade en pelare i mitten, så vår sångare var tvungen att klänga runt den. Ett par kanaler på mixern var sönder och det var uselt PA. De körde bara disco och mitt i discot skulle vi lira hårdrock. Vi lyckades få igång en del folk men man kände sig lite som ett UFO.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?
King’s X, tveklöst. Riot ligger inte så långt efter.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.
Förmodligen Hootie & The Blowfish – “Cracked Rear View Mirror”. Bra platta att somna till!

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?
Det skiljer ofta från ställe till ställe även inom ett land, men för egen del skulle jag nog säga att jag har upplevt att Japan och Italien ligger bra till. I Japan kom folk fram med vår gamla singel med Paradize som släpptes i 250 ex och ville ha den signerad!

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?
Det var när vi spelade i Hultsfred med Overdrive 1983, ihop med Orion’s Sword och ett band till. Scenen var bara 15-20 cm hög och två killar skulle hålla “vakt” framför scenen. Vi körde vår show, med rökbomber och allt och folk var som galna, klängde upp på scenen, låg och headbangade så distpedalen stängdes av och på, och ingen av vakterna syntes till. Skitkul spelning i alla fall. Vi hängde lite med folk efteråt och snackade, tog en öl och så. På måndagen fick vår trummis ett telfonsamtal från Kvällsposten som sade att vi var dagens stora nyhet. Han fattade ingenting. Rubriken löd “Rockkonsert nära sluta i tragedi”. En av vakterna hade tydligen blivit brännskadad av en av våra bomber. Han påstod att han hade stått i publiken, någon meter från scenen och när bomben brände av slängde han upp armen och bomben hamnade på hans hand och han skulle stämma oss för han förlorade sitt sommarjobb på grund av skadan. Vi fattade ingenting. Det var ju en fysikalisk omöjlighet eftersom bomberna satt i metallhållare på golvet bakom min och Kjelles högtalare. Blekinge Läns Tidning skrev “Overdrive kastar bomber på publiken” och vi visste inte om vi skulle skratta eller gråta. Vi kom i alla fall fram till att killen, som skulle stå framför oss och mota publiken, och som inte syntes till, måste ha krupit upp på scenen, bakom oss och satt sig med handen på en av bomberna, som vi hade informerat om att vi hade. Det hela tystnade när vi konfronterade honom med detta, så förmodligen var det så.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?
Båda saker är kul på olika sätt, men klubbar är mer intimt och man har en helt annan kontakt med publiken.

 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link