VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

10 frågor – Del 3: Fredrik Kelemen (Lancer)

121 Shares

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.


Vi håller oss kvar i Sverige även denna gång då det är Fredrik Kelemen, gitarrist i Arvikabandet Lancer, som har svarat på frågorna.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

Det var Michael Jacksons Black Or White, på 12” maxi-singel, när jag var nio år gammal. På den tiden fanns det ju fortfarande skivaffärer i varenda stad, till och med i Ulricehamn där jag är ifrån. Känns som en väldigt magisk svunnen tid när enda sättet att i förväg kolla om en skiva var bra var att be att få lyssna på den i hörlurar direkt i butiken. Skivan hade i alla fall både låtarna Bad och Thriller som B-sidor så jag var helnöjd.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

Om jag bara får välja en så måste det bli Bohemian Rhapsody av Queen. Som alla vet är den ju en helt fantastisk komposition med flera olika, vitt skilda delar, som ändå känns som en enhetlig helhet. Alla sångmelodier och körarrangemang är helt klart bland det bästa som någonsin skrivits.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

Den frågan ställs ofta och är alltid helt omöjlig att svara på, eftersom olika skivor kan beröra en lika mycket fast på olika sätt. Jag brukar ändock oftast svara att Painkiller av Judas Priest är världens bästa hårdrocksskiva. Stenhårda och medryckande riff och Halfords otroliga sånginsats, plus deras fingertoppskänsla för att skapa ”all killers, no fillers” är helt unik på den plattan.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Jag har upplevt flera av mina absolut bästa konserter på Sweden Rock Festival, och om jag ska chansa tror jag att det beror på att när man är där är det lätt att hamna i nån sorts lyckorus av att så många grymma hårdrocksband har samlats på samma ställe, och det är bara att välja och vraka. Det hör väl också till saken att jag personligen mår som bäst när solen ligger på och jag är i ett konstant salongsberusat stadie. Det är svårt att välja men Black Sabbath, Aerosmith och Queen + Adam Lambert har alla levererat spelningar värda 11 av 10.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

Med Lancer gjorde vi en gång, precis i starten, ett gig på en privat bröllopsfest. Bruden var ett fan av melodisk hårdrock och ville gärna ha något lokalt band. Festen hölls i en 1700tals-herrgård utanför Karlstad, och där satte vi upp fullt PA och backline och drog av en metalshow för sittande publik i middagsrummet. Väldigt absurt. Efteråt pratade vi med en av gästerna, som var från Kanada och påstod att han var nära vän med Neil Peart i Rush. Han köpt en skiva av oss och skulle ge den till Neil, men vi hörde så klart inget mer efter det om vad han tyckte om den.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Här vill jag gärna slå ett slag för den svenska metalscenen i stort. Vi har ju så otroligt många kompetenta och grymma band här så alla drunknar i mängden. Om jag ska nämna några som visserligen är välkända, men som förtjänar att vara mycket större, så har vi till exempel Wolf, Nocturnal Rites, Persuader och Lancer. Att inte fler har upptäckt Lancer än övergår mitt förstånd fullständigt, hehe. 😉

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

Jag älskar musikalen Chess av Björn och Benny, och då helst den svenska upplagan med trion Tommy Körberg – Helen Sjöholm – Anders Ekborg. Alla dom berör mig in i själen när dom sjunger, och låtarna i musikalen är så jäkla storslagna och pampiga. Tillsammans med Jesus Christ Superstar och The Phantom Of The Opera är Chess det musikaliskt bästa som någonsin kommit från en teaterscen.

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

I Europa handlar det mer om specifika städer där fansen är helt fantastiska. Men generellt säger jag ändå Japan. Där börjar jublet långt innan man går på scen, och sen är det fullt röj ända tills man är klar och har gått av. Japanerna verkar ju ha inbyggt i sig att man ska visa sitt stöd för det man gillar, och det ska göras till 100%! Sen har vi inte varit i Sydamerika än, och där känns det som att metalfansen är väldigt ”true” och eldiga.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

Kanske inte så märkligt, utan mer dråpligt, men när vi var i Warszawa på Europaturnén i februari hade vi med oss vår Medusa-maskot från omslaget på senaste skivan Mastery, och vår sångare Isak gick omkring och viftade med den medan vi spelade titelspåret från skivan. Just denna kväll skulle han skoja med vår basist Emil och tryckte upp Medusa-huvudet i ansiktet på honom, varav han nästan petar ut ögat på Emil, som så klart får problem att spela en stund. Isak i sin tur snubblar över en monitor och skär i fallet upp hela handen på gitarristen Ewos pedalbord, och blod kladdar ner grejor både här och där. Adrenalinstinn som Isak är så ger han sig inte där utan går även bort och gnuggar mitt ansikte med Medusan. När vi kliver av scenen väntar polsk ambulanspersonal backstage som får bandagera Isaks hand.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Det får bli ett standardsvar på den frågan, men som inte desto mindre är sant. Klubbar är mycket mer intimt och mycket lättare att få kontakt med publiken, speciellt eftersom det förmodligen är ens egna fans som står där och lyssnar. Men festivaler å sin sida är så mycket mer maffigt, med större scen, förmodligen mer folk och en större utmaning att fånga dom som inte har hört oss tidigare. Båda är lika roligt!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter