VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
XYZ

10 Frågor – del 143: XYZ

145 Shares

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.


Efter en liten paus är det dags att blåsa liv i dessa frågor igen. I del 143 är det Pat Fontaine, Terry Ilous och Joey Shapiro från det amerikanska bandet XYZ som står för svaren.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

JS: The Who – Who’s Next

PF: Alice Cooper – School’s Out. Skivan kom inslagen i ett par rosa papperstrosor. Jag hade dåligt med pengar men det var ingen tvekan om att köpa denna skiva.

TI: Det var ett livealbum med Tom Jones. Jag kommer inte ihåg exakt vilken men det kan ha varit en av Vegasskivorna.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

JS: Van Halen – Hot for Teacher

PF: Happy Birthday. Den låten har dragit in miljoner i royaltyintäkter.

TI: My Way. Musiken skrevs ursprungligen av den franska kompositören Jacques Revaux. Paul Anka skrev sedan om låten till Frank Sinatra. Ännu idag är det en av de mest önskade låtarna i hela världen och det dyker upp nya coverversioner titt som tätt.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

JS: Led Zeppelin – IV

PF: The Who – Who’s Next

TI: Black Sabbath – Heaven and Hell

Vilken är den bästa konsert du har sett?

JS: King’s X på en Monsters of Rockkryssning.

PF: Van Halen. David hade brutit ett ben och klarade inte ens av att slutföra konserten. Det kan inte bli så mycket mer rock’n’roll än så.

TI: James Brown, känd som den hårdast jobbande personen inom show business.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

JS: En bakluckeloppis vid ett U-Haul före en konsert med Heart.

PF: En nästan övergiven vingård i Italien men jäklar vad bra vin de hade.

TI: Vi gjorde en del spelningar på parkeringsplatser anordnade av radiostationer för promotion. Ibland var de jättebra och ibland spelade man inför 30 personer utanför en Taco Bell.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

JS: Death. Ett av de första punkbanden som dök upp. Titta gärna på dokumentären “A Band Called Death”.

PF: Rose Tattoo. Bäst bas och trummor av alla.

TI: Terry Ilous och Pat Fontaine!

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

JS: Miles Davis – Kind of Blue

PF: Songs of Leonard Cohen. Sent 60-tal, enkelt och helt fantastiskt.

TI: Neil Diamond – Greatest Hits

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

JS: Storbritannien

PF: Sydamerika

TI: Svår fråga. Inga kunde slå USA under hårdrockens storhetstid men nu är det Europa eller Sydamerika. Här i USA kanske det dyker upp 10000 personer på en festival men i Storbritannien t.ex. eller Sydamerika dyker det upp 100000 för att se ett enda band.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

JS: Våra roadies plockade ihop mina trummor mitt under sista extranumret.

PF: Wichita Kansas… Orkan! När vi spelade innan Twisted Sister började det verkligen vräka ner regn. Vinden tilltog mer och mer och himlen blev kolsvart. Ljusen slocknade och man kunde knappt höra oss i vinden. Vi lyckades dock slutföra spelningen medan alla roadies kämpade för att scenen skulle stå kvar. Efter oss stoppades festivalen så vi blev sista bandet ut.

TI: Vi spelade på MTV’s European Awards när ett gäng tjejer framför scenen lyfte på sina kjolar. Ingen av dem hade trosor på sig. Givetvis såg jag det och glömde bort resten av texten i låten vi spelade just då. Det sändes live över hela världen…

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

JS: Club if it has a great big sound system that knocks your dick into the dirt! (Denna får vara i original då jag inte kom på någon bra översättning av det)

PF: Festivaler. Eftersom de oftast är på sommaren så går man runt i flip flops och shorts och alla är på bra humör. Klubbar kan vara bra de också men jag har alltid haft lite svårt för att folk kommer så nära speciellt med tanke på att de blir fulla och kan börja slåss mitt framför näsan på dig.

TI: Jag kan inte välja en av dem. Å ena sidan finns det inget som går upp mot att spela på en stor festival. Tusentals människor som skriker och energin är på topp. Å andra sidan är det mycket mer intimt att spela på en klubb. Man kommer riktigt nära fansen och kan prata med dem och få höra många roliga och spännande livshistorier. Det kan vara människor som kör i åtta timmar för att se dig och sedan kör hem igen i åtta timmar för att gå till jobbet direkt. Någon berättar att de hade en skiva med oss som de lyssnade på genom hela Gulfkriget, någon annan berättar hur mycket vår musik hjälpte dem när de gick igenom strålbehandling. Känslan du får när någon berättar hur mycket stöd de haft av din musik i svåra stunder är oslagbar.

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter