ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Nocturnalia – Above Below Within

 

Nocturnalia-Above Below Within250

Det är två år sedan Nocturnals, eller numera Nocturnalias debut släpptes, en skiva som lämnade stort avtryck hos mig med många favoritlåtar. Nu är bandet tillbaka med nytt namn och ny skiva: ”Above Below Within”. Förutom namnet har bandet också utökas med gitarristen Linus Lundgren och sedan ett tag tillbaka har även ett basistbyte skett. Kan dessa två tillskott påverkat resultatet tro?

 

Redan i inledningsspåret är utvecklingen i bandet ett faktum. Bandet har växt: musiken har mognat och fått en helt ny dimension. ”Vandringen” är ett 2 minuter långt intro bestående endast av piano: en inledning som passande nog, påbörjar en 39 minuter lång resa. Finns det ett sätt att beskriva denna skiva är det just så: en resa. Stundvis påminner ljudet om ett annat årtioende.

 

Ska man jämföra med tidigare skiva, som känns mycket mer slipad och överproducerad i jämförelse med denna, så har musiken en råhet som saknas i debuten. Detta kan mycket väl bero på att ”Above Below Within” är producerad av bandet själva, ett beslut som jag personligen finner delvis bra och delvis dålig. I ett första skede så saknade jag debutens slipade ljud och kvalitet, men med tiden har denna skiva visat sig ha mer karaktär och djup än förra.

 

Det märks att bandet har jobbat under en längre period för att få fram det resultat vi får höra, det är väl genomarbetat, låtarna leder den ena in till den andra, något som också ger just intrycket av en resa. ”Above Within Below” är ett alster som ska avnjutas från början till slut, den gör sig nämligen bäst så. Den skapar, en vad jag skulle välja kalla för, nästan mysig atmosfär och växlar mellan hänförande melodier och grymma riff.

Personliga favoriten på skivan är ”Sing To Sleep My Soul”, en låt där passionen i sången och gitarrmelodierna ger mig rysningar i stort sätt varje gång jag lyssnat på den. Den bevisar också att Linus sång är ett av de bästa i genren.

Mitt tips är att ägna denna skiva ett par lyssningar för SHIT! Vad den växer på en!

Band: Nocturnalia
Titel: Above Below Within
Genre: Hard Rock
Skivbolag: Gaphals
Producent: Linus Lundgren
Releasedatum: 2015-03-23
Betyg: 8/10
Bästa låt: Sing To Sleep My Soul

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER